Hurda Araç Desteği:Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hurda araç destek paketine ilişkin, 20 yaş üstü araçların trafikte seyretmesinin doğru olmadığını belirterek, "Teknoloji çok değişti, yollar çok değişti" dedi. Ergün, hurda araçlara ilişkin sürecin 2014 yılında sonuçlandırılacağını söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Anadolu Aslanları İşadamları Derneğinin (ASKON) Gaziantep Şubesinin açılışına katıldı.

Ergün, açılışta bir gazetecinin "hurda araç destek paketiyle ilgili çalışmaların hangi aşamada olduğu" sorusuna, hurda veya yaşı dolmuş araçların trafikten çekilmesiyle ilgili çalışmanın devam ettiğini söyledi.

Bu çalışmada herhangi bir vergi teşviği olmadığına dikkati çeken Ergün, şöyle devam etti:

"Soru bu şekilde sorulduğu zaman da bakan arkadaşlarımız, "böyle birşey yok" diyor. Evet, vergi teşviği yok. Buradaki amaç şudur, yaşı dolmuş, trafiği aksatan araçları trafikten çekmek. Bunun için daha önce bir uygulama yaptık. Bu uygulama ağır tonajlı araçlar, kamyonlar ve otobüsler için yapıldı. Şimdi de otomobillerle ilgili çerçeve oluşturmaya çalışıyoruz."

Çalışma kapsamında aracı alınacak kişiye bedel ödeneceğini ifade eden Ergün, Türkiyede üretilen yerli otomobili alması halinde de uygun kredi mekanizması oluşturabilmek için çalıştıklarını dile getirdi.

BAKAN ERGÜN TARİH VERDİ
Vergi indirimi ya da vergi teşviğinin sözkonusu olmadığını vurgulayan Ergün, "Ama nasıl olduysa bazı arkadaşlarımız soruyu bu şekilde sordukları için bazı bakan arkadaşlarımız da tabi özellikle vergi konusunda hassas bakan arkadaşlarımız, "vergi indirimi falan yok" diyor. Çalışma başka bir çerçevede devam ediyor. İnşallah 2014de sonuçlandıracağız, o zaman ilan ederiz" diye konuştu.

Alınacak otomobilin yaşına ilişkin değişik alternatifler olduğunu anlatan Ergün, şunları kaydetti:

"Araçların yaşına ilişkin alternatifler var. "16 olsun, 20 olsun" diyen arkadaşlar var. O civarda bir noktada devam eder. 20 yaş üstü araçların trafikte seyretmesi doğru değil, teknoloji çok değişti, yollar çok değişti. Kullanan için de trafiğin genel akışı için de önemli sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Bunları görüyoruz. Çevre açısından da olumsuzların devam ettiğini görüyoruz. Bunları bir bütün halinde değerlendiriyoruz."



[ Yazıyı Oku ]
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastiği olmayan yük ve yolcu taşıyan ticari araçların yola çıkmasına müsaade edilmeyecek" dedi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, 8 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğe göre, ticari araçlara 1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastiği takma zorunluluğu getirildiğini anımsattı.

Kış aylarında yollarda hem insanları mağdur etmemek hem ticaretin aksamasının önüne geçmek için önlem aldıklarını belirten Yıldırım, "Aslında kış aylarında yolları kapatan kar değil, önlem almayan araçlar" dedi.

Kış şartlarına göre önlem almamış, kış lastiği olmayan araçların zaman zaman yolun tamamen kapanmasına neden olduklarını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu durum yolların tamamen kilitlenmesine, insanların mağdur olmasına neden oluyor. Bu tip sıkıntıların önüne geçmek için birçok önlem alıyoruz. Son olarak bir yönetmelik yayımladık ve bu yönetmeliğe göre, yolcu ve eşya taşıyan ticari araçlar kış lastiği takmadan yola çıkamayacaklar. Hususi otomobillerin henüz kapsama alınmadığını da bu vesileyle belirtmek isterim. 1 Aralıktan itibaren 1 Nisana kadar kış lastiği takılmayan yük ve yolcu taşıyan ticari araçl arın yola çıkmasına müsaade edilmeyecek. Böylelikle önemli ölçüde, kış aylarında yaşanan yol kapanmalarının, araçların yollarda kalmasının önüne geçilmiş olacak."

"Kış aylarında karla mücadele yerine kış şartlarına hazırlıksız araçlarla mücadele ettiklerini" anlatan Yıldırım, "bu yıl tedbirsiz yola çıkan araçların daha sıkı denetleneceğini" kaydetti. Son 11 yılda trafiğe çıkan araç sayısı yüzde 125 artmasına rağmen aldıkları tedbirler ve yapılan bölünmüş yollar sayesinde trafik kazalarında can kaybının azaldığına dikkati çeken Yıldırım, kışın artan kazaların daha da azaltılması kapsamında kış lastiğinin zorunlu hale getirildiğini, bu kurala uymayana para cezası uygulanacağını söyledi.



[ Yazıyı Oku ]
Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar, özellikle yakıt harcamasını düşürmek için dizel aracı tercih edenleri üzdü. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) eylül ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verilerine göre, yıllık enflasyon yüzde 7,88 oldu. Buna karşın otomobillerde kullanılan bazı yakıt türlerindeki artış, enflasyon oranını geride bıraktı.Enflasyon sepetinde yer alan yakıt türleri içerisinde son 1 yılda fiyatı en fazla artan ürün mazot oldu. Mazotun litre fiyatı bu dönemde yüzde 11,1 arttı ve TÜFE nin yaklaşık 4 puan üstünde gerçekleşti. Böylece Eylül 2012 de 4,1 lira olan mazotun litresi, geçen ay itibariyle 4,5 liraya yükseldi.

Litre fiyatındaki artışa bağlı olarak geçen yılın eylül ayında 50 litre mazot için 205 lira ödenirken, bu yılın aynı ayında bu miktar 225 liraya çıktı.



[ Yazıyı Oku ]
Silindir Duvarlarını Korur - Sürtünme Düzenleyici Teknolojimiz piston grubu ve silindir duvarını koruyucu bir filmle kaplayarak, aralarındaki sürtünmeyi anında azaltmak üzere tasarlanmıştır.

Daha temiz Emme Subapları ve Yakıt Enjektörleri - Performansı etkileyecek tortuları temizleyecek ve oluşmalarını önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Shell V-Power Nitro+, performansı etkileyen tortuların emme subapları ve yakıt enjektörleri etrafında birikmesini önleyici özel katkı maddeleri içerir.

Önceki Shell V-Power Kurşunsuz 97 ürünümüzle karşılaştırıldığında, formülü %25 daha fazla Sürtünme Düzenleyici Teknoloji (FMT) içerecek şekilde yeniden tasarladık. Bu teknoloji, Ferrari ile aramızda uzun süredir devam eden teknik ortaklık kapsamında test edilmiş ve kritik önem taşıyan motor kısımlarında sürtünmeyi azaltmak ve böylelikle motorun tekerleklere daha çok güç taşımasını sağlamak üzere tasarlanmıştır.
.

[ Yazıyı Oku ]
Araçlarda arızalı hava yastığının çalışmadığını gösteren uyarı lambası, 20 liralık bir "çip"le söndürülüp TUVTÜRK ün muayene istasyonlarından "hafif kusur"la geçiyor. Güvenliği için hava yastıklı bir aracı tercih eden vatandaş ise, kaza yaptığında "hafif kusur" yüzünden hayatını kaybediyor. Halk arasında "çip taktırma" olarak bilinen bu yöntem, çoğu vatandaş tarafından ya tamir masrafından kaçmak veya ikinci el pazarda aracın problemsiz satılması için yapılıyor. Aracı yeni alan vatandaş ise söndürülen uyarı lambasından dolayı hava yastıklarının çalışmadığını bilme şansına sahip olamıyor. Vatandaş, muayene istasyonuna gittiğinde de gerçeği öğrenemiyor. Muayene istasyonlarında sadece gösterge tablosundaki uyarı ışıklarına bakıldığından, "çiple" söndürülen ikaz lambası farkedilmediği için araç muayeneden "hafif kusurla" geçiyor. Oto elektronikçileri, muayene istasyonlarında otomobillerin mutlaka test cihazına bağlanması gerektiğini belirtiyorlar. Muayenede aracın elektronik beynini tarayan test cihazının kullanılması durumunda, "çip"li işlemlerin ortaya çıkacağını kaydeden elektronikçiler, böylece durumdan habersiz olan vatandaşın da uyarılacağını belirtiyorlar. Oto elektrikçilerine göre, çip olarak bilinen yöntem aslında basit bir elektronik devre elemanı olan "direnç"ten ibaret. Aracın elektronik beyni, takılan direnç sayesinde aracın hava yastıkları sağlammış gibi algılıyor ve arıza ışığını söndürüyor. Sektör temsilcileri, vatandaşın yeni aldığı aracı yetkili serviste test cihazına bağlatarak kontrol ettirmelerini tavsiye ediyor

[ Yazıyı Oku ]

<<ılk Baş <Önceki | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Sonraki> En Son>>